Radio Controlled LaserRadio Controlled Laser

De constructie van de RC laser

De Radio Controlled Laser is een uniek concept, de enige RC zeilboot die wedstrijdwaardig uit het grote zeilen komt.

De unieke kwaliteiten van de RC Laser komen voort uit een briljant plan voor een radiografische zeilboot, bedacht door Jon Elmaleh. Hij wilde een boot die goed zou presteren, waarmee de eigenaar simpel en zonder rompslomp veel plezier kan beleven, ongeacht of er recreatief mee gezeild wordt of in wedstrijd verband.

 RC Laser in tasRC Laser in tas  De gehele boot incl. al het benodigde materiaal om op te tuigen en te varen past in een handige tas (standaard meegeleverd)
   
 Poly Romp - De keuze van het materiaal polyethyleen, waarbij gebruik gemaakt wordt van het blaasmal systeem, is voor de zeiler een groot voordeel. Bij geen enkele andere modelzeilboot in de wereld wordt van deze productiewijze gebruik gemaakt.
Dit heeft een aantal voordelen: kosten besparend, heel duurzaam, uit een stuk daardoor een grote luchtkamer (waterdicht en onzinkbaar)
 DeklayoutDeklayout
 Kuipje tbv elektronicaKuipje tbv elektronica  Het kuipje - Net als bij de grote Laser heeft de boot een kuip. Maar deze is omgetoverd tot elektronica-compartiment en dus gevuld met elektronica. Wanneer de boot uit de mal komt en zijn vorm heeft gekregen, zit er ook een voorgevormde 'cockpit' in het dek. Een speciaal ontworpen dekplaat wordt vervolgens permanent over deze cockpit vastgezet. Het resultaat is niet alleen de droogste, maar ook een goed toegankelijke oplossing voor de elektronica. De opening wordt afgesloten middels een plastic deksel.
 

Lier en servo - Zowel de lier als de servo hebben onder het dek hun bevestiging middels hevels i.p.v. schroeven. Een lijn loopt over het dek voor de schootbediening. Daardoor zijn bij eventuele problemen de servo of lier eenvoudig te verwijderen; en blijft ook de lijnvoering bereikbaar.

 Lier&servoLier&servo
 RoerbedieningRoerbediening  
 Roer & kiel - Roer en kiel eenvoudig in- en uitklikken  In plaats van bekende zwaard heeft de RC Laser een geprofileerde, 40,5 cm lange kiel-vin, met een ballast van 1,6 kg. lood
 Verschillende tuigenVerschillende tuigen

 Tuig en mast - Vrijstaande draaibare verjongde mast(en). In het modelzeilen beslist uniek, een verjongde mast. Door het verjongen van de mast buigt de mast in de daarvoor bedoelde (rond gesneden) luff; door de wind vormt het tuig zichzelf door het buigen van de mast in een vlaag. Er zijn een viertal tuigen beschikbaar, A, B(standaard), C en D tuig.

Mastvoet - De mastvoet is gevormd uit hard plastic met een gat in het midden om de mast te steunen en toch vrij te laten draaien. De mastvoet wordt gemonteerd door de voet in de mastkoker te drukken de koker is stevig en waterdicht gelast in het scheepsvlak. Er zijn geen gevallen bekend dat de mast uit de voet is gekomen, ook niet bij extreem veel wind. Het enige nadeel is dat de boot niet aan de mast uit het water getild kan worden!

   
 RC Laser schetsRC Laser schets  De twee Lasers 'gebroederlijk' naast elkaarDe twee Lasers 'gebroederlijk' naast elkaar
   
 ALLES in een tas!ALLES in een tas!  Echt een fantastische boot!Echt een fantastische boot!
   
   

Tuigvergelijker

A tuig- grootste tuig voor licht weer (0-2 bft)
Voor dit 30% grotere tuig wordt een aparte hoge mast gebruikt met eventueel standaard giek.

B tuig- Standaard tuig (in roze getekend) voor gemiddeld weer (2-4 bft)

C tuig - (in blauw) voor windsterkten van 4bft en meer
De (standaard) mast kan er bij gebruikt worden; ook kan er eventueel een kortere giek gebruikt worden.

D tuig - Voor windsterkten van 5bft en hoger
Bruikbaar met de normale mast en de giek van het C tuig.

 

De Montage...