Radio Controlled LaserRadio Controlled Laser

Het ontwerpen van een boot...


Het verhaal van de Laser begon in 1970 met een gesprek tussen Ian Bruce, een industrieel ontwerper, en Bruce Kirby, dit zou leiden tot een revolutionaire nieuwe en andere zeilboot.

Het idee was om een ​​volwaardige zeilboot te bouwen die op het dak van een auto kon worden vervoerd. Dit project groeide uit tot wat we allemaal kennen als de Laser, een 'Olympic Sailing Class', een van de meest voorkomende zeilklasse ooit (momenteel meer dan 200.000 boten wereldwijd)

 

De op afstand bestuurbare Laser werd "geboren`

Bruce Kirby en John ElmalehBruce Kirby en John Elmaleh

Later, rond 1990, begon Bruce Kirby, samen met John Elmaleh, met het ontwerpen van een 1/4 schaal radiografisch bestuurbare modelversie van de laser.
John is een van de "grote namen" in het zeilen met RC-zeilboten, hij heeft ongeveer 30 overzeese nationale kampioenschappen gewonnen en talloze winnende bootontwerpen ontworpen.

Deze samenwerking resulteerde in een bijna perfecte op afstand bestuurbare zeilboot. In tegenstelling tot zijn "grote broer" heeft de 1,04 m lange versie geen imperiaal, aanhanger of stalling nodig. En is in minder dan 7 minuten zeilklaar om te gaan.
 

Vaarklaar geleverd

In tegenstelling tot het bouwen van een modelschip uit een bouwpakket, hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken over epoxy lijm, glasvezelmatten, zalingen, verstaging of het zeilontwerp.

Alles wat je nodig hebt is een halve meter water, wind en zin om te gaan zeilen. De kiel en het roerblad worden eenvoudig in de romp geklikt (zonder schroeven!), het zeil wordt zoals in het prototype over de mast geschoven, de giek wordt in het giek beslag op de mast gestoken, de schoothoek wordt aan de giek bevestigd. Grootschoot aan de giek bevestigen, accu's plaatsen en en varen.

Als je deze bewegingen een paar keer doet en er wat ervaring mee hebt, zul je waarschijnlijk het grootste deel van de 7 minuten besteden aan het vinden van de optimale zeiltrim voor de weersomstandigheden en dus de wind.

Uniek giek beslag

Een zeer interessant detail is het vaste giek beslag. Het is vergelijkbaar met het "swing rig principe"  dat in sommige klassen van radiografische boten wordt gebruikt. Wat echter weinig bekend is, is dat het concept van het stijve giek beslag ook was gepland voor de "normale" Laser, maar vanwege productieredenen niet kon worden gerealiseerd.


Boot in een weekendtas

Voor wie het echt makkelijk wil, is er een gevoerde transport tas waar echt alles in past wat je nodig hebt voor de op afstand bestuurbare laser: romp, kiel, roer, mast, giek, tuigen (er zijn 4 verschillende maten) en ook de afstandsbediening.