Radio Controlled LaserRadio Controlled Laser

Het varen met de RC Laser

 

Nostalgisch plaatje van een demo uit de begin jarenNostalgisch plaatje van een demo uit de begin jaren

De RC Laser (Mini Laser) is de radiografische (RC) versie van de Olympische Laser jol in schaal 1:4

Net als het grotere model is de RC Laser is een strikte one-design klasse waarmee in 1995 de eerste races werden gezeild in de VS. Sindsdien is deze modelzeilboot met uitstekende vaareigenschappen, wijd verspreid; met over de hele wereld een paar duizend boten.

In Europa bevinden zich de grootste vloten in het verenigd koninkrijk, Frankrijk, Nederland, Zweden en Duitsland. In Nederland zijn er ruim een 100 tal boten. De focus van de race-activiteiten zijn in het midden van het land. Het hoogtepunt was het officieuze wereldkampioenschap
- "Championship of Nations"-, die in 2015 op de Ouderkerplas werd gevaren.

De eerste CON's was in 2013 in het Verenigd Koninkrijk; daarna dus Nederland (2015), Australië (2017) en Frankrijk (2019). In 2016 is de eerste RC Laser-Europeans gehouden in Frankrijk, de tweede European Open werd in augustus 2018 gevaren op het Zwischenahner Meer (GER) met de "International Open of RC Lasers" en deelnemers uit 6 landen.

Naast de opmerkelijke vaareigenschappen, is het voordeel, dat hij volledig gemonteerd wordt geleverd, het is daarmee duidelijk geen modelbouwboot. Optuigen, trimmen, de oplaadbare batterijen plaatsen en weg varen.

Het zeilen met gelijke boten heeft allerlei voordelen, kostenbesparend, boten zijn waardevast etc. Het maakt n.l. niet uit hoe jong of oud de boot is, al het materiaal is- en blijft gelijk. Kijk ook maar eens naar de nieuwe Oceaanraces, waarmee de laatste jaren met standaard materiaal wordt gevaren.

De boten zijn dus compleet. Standaard is er een gewatteerde draagtas, waar alles in past in wat je nodig hebt voor de radiografische Laser: romp, kiel, roer, mast, giek, zeilen, en ook de afstandsbediening.

Kortom, de RC Laser zeilen is waarschijnlijk de meest ideale boot binnen het RC-zeilen. En op basis van het One-design de beste optie voor de serieuze wedstrijdzeiler, zowel nationaal als internationaal.

Simpele besturingSimpele besturing