RC Laser ForumRC Laser forumRC Laser forum

Radio Controlled LaserRadio Controlled Laser

Het varen met de RC Laser

 

Nostalgisch plaatje van een demo uit de begin jarenNostalgisch plaatje van een demo uit de begin jaren

De RC Laser is nog steeds een hele populaire boot. Een strikte eenheidsklasse, met voor iedereen gelijke kansen, waarbij de kansen dus niet afhankelijk zijn van het verschil in materiaal en/of de portemonnee.

Fantastisch is het om deze klasse radiografisch te kunnen zeilen. Ook voor het radiografisch zeilen is het een van de grootste klassen in de wereld. Je zou dus kunnen zeggen dat het succes van zijn grote fullsize broer zich herhaalt.

Het is een erg leuke en vrijwel onverwoestbare boot, voor zowel het recreatief zeilen als voor het varen van echte races.

Zoals gezegd op wedstrijdgebied behoort de RC Laser tot een van de grootste klassen. De compactheid zorgt er voor dat de boot makkelijk meegenomen kan worden naar vaar- of wedstrijdwater of op vakantie. Het zit allemaal in die ene tas en is zeilklaar binnen 7 minuten. Voor de echte nieuwkomer in radiografisch bestuurbaar zeilen was er tot nu toe geen makkelijkere manier om te beginnen. Met de RC Laser is die er nu wel! De RC Laser wordt officieel in licentie gebouwd en is op rompniveau exact een Laser op ¼ schaal. Met een optioneel stormtuig voor de ruige dagen en een licht weer tuig voor de rustige momenten. 

De op afstandbestuurbare Laser (Radio Controlled) wordt als zeilboot dus aangedreven door de wind. Middels de bijgeleverde zender heeft u controle over de boot. De boot werkt in de basis het zelfde als zijn grote broer, de LASER. De RC Laser is afgeleid van deze Olympische Eenheidsklasse die al vele jaren bij een groot publiek bekend is. De afstandsbesturing is uitgerust met twee controle hendels. Door een van de hendels te bewegen haalt men het zeil naar binnen en/of laat het vieren om de wind te lozen. De andere bedient het roer. Eenvoudiger kan het niet!

De enige verschillen tussen het varen met de Radio Laser en het varen met de Originele Laser zijn dat u zich op de kant bevind in plaats van in de boot en dat een elektronische lier en een servo het werk zullen doen. Er zijn twee kanalen één voor elk van de twee controle hendels. Een hendel is voor de bediening van de grootschoot (de lijn waarmee de positie van het (groot) zeil wordt bepaalt). Dit zorgt voor het kunnen fijn-regelen van de invalshoek van de wind en is van invloed op de snelheid van de boot. De andere bedient het roer en bepaalt zo de vaarrichting. De zeil-trim is identiek aan de 1:1 Laser. U zult ervaren, zoals RC Laser zeilers zullen bevestigen, dat het gevoel, de spanning en sensatie, nagenoeg gelijk is aan het 1:1 zeilen; ondanks dat u niet zelf in de boot zit!

Het leren om de afstandsbesturing te gebruiken vereist een korte leertijd om de noodzakelijke coördinatie te ontwikkelen. Voor diegene die wel eens spellen heeft gebruikt zoals een Nintendo of Playstation o.i.d. zal dit een kwestie van enkele ogenblikken zijn. Voor anderen zal het zich snel tijdens het eerste uren van het varen ontwikkelen.

Het diagram illustreert hieronder de besturing van het roer (meer gedetailleerde instructies worden verstrekt in de handleiding die bij de boot wordt geleverd).

Simpele besturingSimpele besturing