//****koppeling aan editor.css****//

RC LASER NEDERLAND

Nieuws & media

National Championship UK 2016

Dit nationale kampioenschap is gevaren op een natuurlijk basin van Longham net boven Poole, waarbij de organiserende club 'Poole Radio Yachtclub', Poole als thuishaven heeft. Vanwege waterplanten op de thuislocatie, is er voor deze plas gekozen. Gaande het weekeinde zou blijken dat ook hier de waterplanten de deelnemers parten zouden gaan spelen.

De voorspellingen voor het weekeinde waren heel wisselend. De eerste dag gingen de zeilers met het grootste tuig van start; waarna er al rap kon worden om-getuigd naar het B tuig. De wind, samen met de buien bouwde steeds verder op zodat de slotraces van de dag op het kleinste tuig werden gevaren. Gedurende de dag waren er regelmatig tuigwisselingen nodig; het ene moment had je te weinig druk, het andere te weer veel. De organisatie had het moeilijk om de baan op de juiste koers te leggen en te houden en moesten regelmatig de baan verleggen. Zoals gezegd, de laatste races weden in een flinke beuk wind gevaren met na de regen de terugkomende zon er bij. Het was spectaculair in de hoge golven. Terwijl soms de rem op de boot ging, en er later op de kant dan een flinke berg of een lange streng groenvoer aan bleek te hangen...

De zaterdag is met 16 races en een mooie tussenstand geĆ«indigd waarbij Dave met minimale puntenverschillen de leiding had. Toen de zeilers zondagmorgen aan de plas verschenen was het verschil maximaal; licht briesje en een lekker zonnetje. De wind had een flinke draai gemaakt en zou dat blijven doen; wederom regelmatige koerswijzigingen. De slotdag is onder A tuig gevaren waarbij de wind steeds verder weg zakte. Op zondag zijn er 7 races gevaren waarbij de laatste er uit werd gefloten door de organisatie. We danken de organisatie voor het strak organiseren onder deze moeilijke omstandigheden, en verder iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Ondanks dat het aantal deelnemers voor de UK wellicht wat mager was, was het een top weekeinde en een mooie race!

 

UK Report

Foto's 01 - Foto's 02 - Foto's 03