//****koppeling aan editor.css****//

RC LASER NEDERLAND

Nieuws & media

Duits Open Kampioenschap 2016.

Pittige omstandigheden voor de zeilers in de German Open 2016

Het Duitse Kampioenschap staat binnen onze klasse bekend als een gezellig en leuk evenement en is gevaren op het eerste weekeind van augustus. Bij aankomst werd al snel duidelijk dat de omstandigheden representatief zouden worden voor een nationaal kampioenschap. Er stond een pittige aantrekkende westen wind, dus lager wal voor de gastlocatie, Segler Club Dümmer (SCD). De lagerwal ligging zorgde daarbij voor een sterke golfslag.

Toen iedereen gereed was na het inschrijven werd tijdens het palaver de baan duidelijk. Het was een vierhoekige baan met zowel boven als onder een gate. Sommige merkten op dat een gate bovenin nog wel eens problemen zou kunnen geven. Immers benedenwinds gelden bij een gate iets andere regels die er bovenin niet zijn. Er waren 21 deelnemers die in één groep zouden moeten varen; een behoorlijk aantal boten in één veld, maar aangezien de startlijn en de baan ruim waren bemeten, was de verwachting dat dit prima zou moeten kunnen.

De hele groep ging met het C tuig van start. In de eerste heats werd al snel duidelijk dat de top-gate inderdaad een moeilijk gedeelte van de baan was. Verschillende boten kwamen daar met elkaar in de clinch omdat niet altijd duidelijk was door wie welke boei genomen zou gaan worden. Cristel (BEL168), Stephan (GER104) en Taco (NED01) scoorde in de eerste race resp. 1e, 2e & 3e plaats. Marcel(NED26) en Peter (NED63) kwamen na een paar pech en aanvaring momenten in de eerste race, de opvolgende races goed terug. Tjakko mistte een race door een defecte roerservo, en scoorde zich net achter de top 3. Peter wist door steeds beter te varen aansluiting te vinden bij Stephan en Ralf(GER45) in de subtop. Rob van de NED36 ging ook lekker en voerde de middenmoot aan.

In de avond was er gelegenheid tot een BBQ met gesponsorde drankjes ;-), met vanaf het terras uitzicht op de plas en ondergaande zon, fantastisch!

De volgende dag de start om 10:30 (zonder palaver...) De baan lag aan de andere zijde van de steiger. De wind was gedraaid en er stond een dikke aantrekkende ZW vier met hogere golven dan de vorige dag! Opnieuw een flinke baan (met opnieuw de top gate?). Christel en Stephan wisten hun vorm van de vorige dag niet vast te houden, ook Marcel zakte wat terug. Ralf scoorde nog een paar goede plaatsen en ook Tjakko deed nog een eindsprint. Ulrich (GER63) was goed op dreef en Dirk van de GER11, (Kampioen Meistershaft 2016), liet een stijgende lijn zien. Peter en Rob moesten een aan aantal flinke pech momenten incasseren, wat uiteen liep van wat bakboord/stuurboord situaties tot aan het vastlopen van twee boten. Op enig moment was er een ingelaste pauze voor het verleggen van de baan vanwege de wind. Het was daarna goed uitkijken bovenin bij de gate. De boeien lagen nogal ver weg en tegen de zon in, dit maakte het nog extra moeilijk. Vanwege het slechte zicht, mede door de schittering van het water, was het op sommige momenten beter om op safe te gaan en zoveel mogelijk, de bakboord alswel de stuurboord varende boten (dus elkaar) uit de weg te gaan en situaties met het claimen van voorrang te vermijden.

Om 14:00 stonden we al de hele morgen in een dikke wind met wat later de zon er bij, kortom fantastisch weer; toen het sein kwam dat het was gedaan. 15:00 uur zou de prijsuitreiking zijn, dat wel, maar het is altijd jammer om te stoppen op zo'n moment.

Het is een fantastisch kampioenschap geworden onder pittige omstandigheden. We danken de organisatie, de locatie van de SCD Dümmer, en de rest van onze Duitse vrienden en zeilcollega's. Iedereen gefeliciteerd met zijn of haar plaats. Zelf mag ik nu de mooie bokaal van de German Open een jaartje op de kast hebben, ik ben er erg blij mee en zal er goed op passen.

Zeilgroet,
Taco NED01

 

08 08 2016 uitslag GerOpen