//****koppeling aan editor.css****//

RC LASER NEDERLAND

Nieuws & media

Marcel Bleeker winnaar Frans Kampioenschap

Totaal 14 schippers gingen op 2 sept met elkaar de strijd aan voor twee dagen. In totaal zijn er 19 races gevaren.
De strijd ging ruwweg tussen de eerste 2 Marcel Bleeker (NED26) en Marc ALBIGES (FRA305), die uiteindelijk slechts gescheiden werden door een punt. Jean Vernhes, hoofdspeler van een zeer goede tweede dag, voltooide het podium, gevolgd door Christel Cracco (BEL168).

Herkansing volgend jaar zal worden gehouden op 8 en 9 september 2018 in Les Sables d'Olonne, aan de westkust, een heel eind voorbij Parijs.

Naar de uitslag

Uitslag en foto's RC Laser zeilen in Geldern

Bij de WSG-Gelderland in Geldern, vlak langs de grens bij Eindhoven/Helmond/Venray werd op zaterdag 8 juli een RC Laser Regatta gevaren. Nog nooit is er gevaren op deze plas. Er waren 12 deelnemers; zelfs afgereisd uit het verre Berlijn!

Er stond helaas in de morgen niet veel wind, al werd dit later op de dag beter en konden er toch nog 10 mooie heats worden gevaren. Een verslagje is te lezen op ons forum.

Foto's en uitslag

 

CHAMPIONSHIP OF NATIONS 2017

Het is zo ver, na een flinke voorbereiding is alle data bekend. De Notice of Race is uit en het Kampioenschap heeft een eigen website. Het ziet er naar uit dat het een mooi en groot evenement gaat worden. De Aussies pakken goed uit met een welkomst diner, vier dagen racen, (+1 rustdag), lunches en een prachtige finale dag met diner aan het eind.

Het wordt gehouden van 6 november tot 11 november op de Emerald Lakes, Goldcoast bij Brisbane, Queensland. Verdere info kunnen jullie vinden op onze internationale site waar ook de inschrijvers worden bijgehouden. Ga dus naar IRCLCA voor meer info, inschrijven en de Notice of Race.

National Championship UK 2016

Dit nationale kampioenschap is gevaren op een natuurlijk basin van Longham net boven Poole, waarbij de organiserende club 'Poole Radio Yachtclub', Poole als thuishaven heeft. Vanwege waterplanten op de thuislocatie, is er voor deze plas gekozen. Gaande het weekeinde zou blijken dat ook hier de waterplanten de deelnemers parten zouden gaan spelen.

De voorspellingen voor het weekeinde waren heel wisselend. De eerste dag gingen de zeilers met het grootste tuig van start; waarna er al rap kon worden om-getuigd naar het B tuig. De wind, samen met de buien bouwde steeds verder op zodat de slotraces van de dag op het kleinste tuig werden gevaren. Gedurende de dag waren er regelmatig tuigwisselingen nodig; het ene moment had je te weinig druk, het andere te weer veel. De organisatie had het moeilijk om de baan op de juiste koers te leggen en te houden en moesten regelmatig de baan verleggen. Zoals gezegd, de laatste races weden in een flinke beuk wind gevaren met na de regen de terugkomende zon er bij. Het was spectaculair in de hoge golven. Terwijl soms de rem op de boot ging, en er later op de kant dan een flinke berg of een lange streng groenvoer aan bleek te hangen...

De zaterdag is met 16 races en een mooie tussenstand geëindigd waarbij Dave met minimale puntenverschillen de leiding had. Toen de zeilers zondagmorgen aan de plas verschenen was het verschil maximaal; licht briesje en een lekker zonnetje. De wind had een flinke draai gemaakt en zou dat blijven doen; wederom regelmatige koerswijzigingen. De slotdag is onder A tuig gevaren waarbij de wind steeds verder weg zakte. Op zondag zijn er 7 races gevaren waarbij de laatste er uit werd gefloten door de organisatie. We danken de organisatie voor het strak organiseren onder deze moeilijke omstandigheden, en verder iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Ondanks dat het aantal deelnemers voor de UK wellicht wat mager was, was het een top weekeinde en een mooie race!

 

UK Report

Foto's 01 - Foto's 02 - Foto's 03

Duits Open Kampioenschap 2016.

Pittige omstandigheden voor de zeilers in de German Open 2016

Het Duitse Kampioenschap staat binnen onze klasse bekend als een gezellig en leuk evenement en is gevaren op het eerste weekeind van augustus. Bij aankomst werd al snel duidelijk dat de omstandigheden representatief zouden worden voor een nationaal kampioenschap. Er stond een pittige aantrekkende westen wind, dus lager wal voor de gastlocatie, Segler Club Dümmer (SCD). De lagerwal ligging zorgde daarbij voor een sterke golfslag.

Toen iedereen gereed was na het inschrijven werd tijdens het palaver de baan duidelijk. Het was een vierhoekige baan met zowel boven als onder een gate. Sommige merkten op dat een gate bovenin nog wel eens problemen zou kunnen geven. Immers benedenwinds gelden bij een gate iets andere regels die er bovenin niet zijn. Er waren 21 deelnemers die in één groep zouden moeten varen; een behoorlijk aantal boten in één veld, maar aangezien de startlijn en de baan ruim waren bemeten, was de verwachting dat dit prima zou moeten kunnen.

De hele groep ging met het C tuig van start. In de eerste heats werd al snel duidelijk dat de top-gate inderdaad een moeilijk gedeelte van de baan was. Verschillende boten kwamen daar met elkaar in de clinch omdat niet altijd duidelijk was door wie welke boei genomen zou gaan worden. Cristel (BEL168), Stephan (GER104) en Taco (NED01) scoorde in de eerste race resp. 1e, 2e & 3e plaats. Marcel(NED26) en Peter (NED63) kwamen na een paar pech en aanvaring momenten in de eerste race, de opvolgende races goed terug. Tjakko mistte een race door een defecte roerservo, en scoorde zich net achter de top 3. Peter wist door steeds beter te varen aansluiting te vinden bij Stephan en Ralf(GER45) in de subtop. Rob van de NED36 ging ook lekker en voerde de middenmoot aan.