RC Laser ForumRC Laser forumRC Laser forum

Radio Controlled LaserRadio Controlled Laser

Roer, kiel en tuig

Het roer - In wezen is de besturing hetzelfde als bij de grote Laser met een aangehangen roer. Maar dat is waar de vergelijking stopt. De helmstok is op het achterdek geplaatst met een gat voor het roerblad. Het gat voor de roerpen zit in de bodem van de romp vlak bij de spiegel. De pen aan het roer past in het onderste gat tegelijk met de twee bovenste pennen die in de roerarm klikken. Stangen leiden naar een kwadrant van de servo, die verbinden zodoende de servo met het roer; een simpele en directe, maar goede effectieve bediening van het roer.

De kiel - In plaats van bekende zwaard heeft de RC Laser een geprofileerde, 40,5 cm lange kiel-vin, met een ballast van 1,6 kg. lood. De top van de kielvin past in een kielkast die doorloopt tot het dek. Op de top van de kielvin zit een draaiknop die boven het dek uitkomt, 90 graden kan draaien en daarbij op zijn plaats 'klikt' in het dek om de kielvin goed op zijn plaats te houden.

Mastvoet - De koker voor de mastvoet is gevormd in het dek. Om meer sterkte en steun te geven aan de ongestaagde mast is de onderkant van de mastkoker (net zoals bij de 1:1 versie) op de bodem van de romp gelast. De mastvoet zelf is gevormd uit hard plastic met een gat in het midden om de mast te steunen en toch vrij te laten draaien. De mastvoet wordt gemonteerd door de voet in de koker te drukken. Demonteren is precies andersom. Over dit ontwerp is goed nagedacht, een systeem dat nooit faalt. Er zijn geen gevallen bekend dat de mast uit de voet is gekomen, ook niet bij extreem veel wind. Het enige nadeel is dat de boot niet aan de mast uit het water getild kan worden!

Neerhouder - Goede zeilers varen niet zonder giekneerhouder. Echter de RC Laser is er niet mee uitgerust! In plaats daarvan is gekozen voor een starre mast- giekverbinding en een erg sterke giek, die samen met de verstelbare schoothoek, de rol van de neerhouder overnemen. Het verticale gedeelte van de mast- giekverbinding is over de taps toelopende fiberglas mast geschoven en verlijmd. De giek past precies in het horizontale gedeelte van de mast- giekverbinding en wordt op zijn plaats gehouden door de spanning van de onderlijkstrekker. De verbinding is zodanig geconstrueerd dat er geen flexibiliteit in zit. De giek wordt vastgehouden door de starre mast- giekverbinding, die samen met de mast meedraait. De mast- giekverbinding is zo sterk dat hij bijna nooit vervangen hoeft te worden.

Vrijstaand tuig - De eenvoud en kracht van de buigbare mast. Het systeem van de buigbare mast is bekend om zijn prestaties. De laatste 30 jaar heeft de technologische vooruitgang en productie ervoor gezorgd dat de prestaties van de vrijstaande mast nog verder zijn verbeterd. Een vrijstaande mast is een mast die geen verstaging nodig heeft. De mast van de RC Laser bestaat uit twee delen: een mooi stukje werk. De sterkte laat het toe om in de zwaarste omstandigheden te zeilen, terwijl de flexibiliteit ervoor zorgt dat de boot in vlagen goed blijft presteren. De mast van de RC Laser is niet zo maar een buis, maar een met zorg, van fiberglas geproduceerde, taps toelopende tweedelige mast. Uniek in de modelzeilwereld!

Zeil ontwerp - De toegestane zeilen voor de RC Laser bestaan hoofdzakelijk uit een stuk, gemaakt naar een ontwerp, door één fabrikant. Wat is daar zo bijzonder aan?

  • Materiaal - Het lijkt op rijstpapier, maar gedraagt zich als een zeil. Het materiaal is het best te vergelijken met het materiaal dat gebruikt wordt in expres-enveloppen. Dat soort dat niet open te scheuren is. In werkelijkheid is het een polyester film gelamineerd op een polyester vezel. Een merknaam voor deze polyester film is Mylar®. Het lijk van het zeil is samengesteld uit twee stukken van dit materiaal en vormen een lijk dat niet slijt, niet gaat rafelen of rekken. Een uniek resultaat: een zeil dat nooit schimmelt, scheurt of zijn vorm verliest.
  • Ontwerp - Het zit hem in de zeilsleuf. Iedereen die ooit zeilen voor een buigbare mast heeft ontworpen weet dat het geen gemakkelijke taak is om het zeil passend te maken voor een buigende mast. Om het voor de RC Laser werkend te maken, is de zeilsleuf die over de mast gaat vrij diep (vóór en achter). Wanneer er niet veel wind is, staat de mast rechtop binnen de zeilsleuf. Als u goed kijkt zult u opmerken dat het zeil halverwege de mast naar voren staat. In dit geval raakt de mastopening slechts de mast bij de top en de voet, en heeft hierdoor een vooruitstekende "ronde" boog voor de mast. Hoewel het vreemd zal klinken; de stijfheid van het zeil zorgt er voor dat er een soort  "voorrand van een vleugel" ontstaat die zeer efficiënt is voor deze omstandigheden.

Wanneer de wind aantrekt, begint de mast te buigen en past uiteindelijk net langs de voorgesneden mastopening van het zeil! Coooool! Uniek?? Natuurlijk.

Conclusie - Het is geen wonder dat de RC Laser het respect geniet van steeds meer zeilers, elke dag!

De geweldige techniek, de onovertroffen stevigheid en een massaproductie produceren een boot die als geen ander betaalbaar, vervoerbaar, eenvoudig en op prestaties gericht is. Het is een UNIEKE modelzeilboot!