Basistrim

Vragen, oplossingen met betrekking tot de technische aspecten van de Radiografische Laser.
Bericht
Auteur
Taco NED01
Moderator
Berichten: 915
Lid geworden op: zo okt 1 2006 16:59:17

Basistrim

#1 Bericht door Taco NED01 » do nov 30 2006 11:32:23

Beste zeilers,

Tip voor bij de aankomende training(en) / wedstrijd(en) m.b.t de basistrim van de boot.

De schootmoet zodanig zijn afgesteld dat bij een volledig ingehaalde schoot, met de fijnafstemming in de neutraal, het uiteinde van de giek juist op de hoek of van de spiegel staat. Voor de wedstrijd kan, wanneer de schoot iets verlopen is, met de fijnafstemming een correctie worden uitgevoerd. Het oog op de giek staat vervolgens juist boven de schootuitloop op het dek. Verder is het raadzaam voor de start een aantal rondjes te varen. Hierbij opletten dat de boot neutraal vaart op zijn helmstok. De Laser is nagenoeg neutraal te varen. Dit voorkomt te veel correctie op het roer wat nadelig is voor de snelheid. De afstelling hiervoor is de cunningham en de spanning op het onderlijk. Dit heeft ook invloed op de twist in het zeil. Binnenkort meer hierover.

De fijn afstemming gebruiken gevorderden m.n op aan de windse koersen om een boot te ontwijken of hoogte bij een boei te halen. Altijd weer terug zetten omdat je snelheid verliest als je te veel "in de wind prikt".
Bij de voor de windse koersen is het niet nodig (af te raden) de fijnafstemming te gebruiken (boven het midden) te zetten. Hierom is het in feite zo dat de fijnafstemming nooit boven het midden hoeft te komen.

test het een en ander uit op de training of wanneer je met de boot recreatief vaart.

Veel succes!

Taco NED01

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast